Image

Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban construită la începutul secolului al XVIII-lea în orașul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.

DSCN2478

DSCN2479

DSCN2481

DSCN2486

DSCN2487

Locul de supliciu reprezintă un simbol al locului unde au fost traşi pe roată Horea şi Cloşca. Prezentarea este sugestivă: aici putem vedea securea, cătuşele, scaunul de sub spânzurătoare, roata de tortură, precum şi un panou explicativ cu Răscoala din 1784, detalii despre instrumente, execuţie, reprezentaţii grafice ale torturilor din vremea respectivă.

DSCN2493

Temnita este situată pe flancul de sud-est al bastionului Eugeniu de Savoia. Aceasta a beneficiat de lucrări de consolidare şi a fost amenajată corespunzător şi în condiţii de siguranţă pentru a putea fi vizitată. În trecut temniţa a fost folosită de către autorităţile austriece pentru a-i întemniţa pe cei care au încălcat legea până la stabilirea sentinţei finale. Tot aici erau aduşi cei care erau supuşi torturii în timpul interogatoriului.

DSCN2496

DSCN2498

Catedrala Incoronarii supranumită şi Catedrala Reîntregirii Bisericii Ortodoxe Române este locul în care pe 15 octombrie 1922, monarhii României Mari, Regele Ferdinand I şi Regina Maria au fost încoronaţi. Pe tot parcursul perioadei interbelice catedrala constituie un simbol al regalitaţii triumfătoare şi al unităţii românilor.

DSCN2518

DSCN2524

DSCN2521

Obeliscul a fost ridicat în anul 1937, din iniţiativa “Astrei” şi cu contribuţia populaţiei, fiind închinat memoriei conducătorilor răscoalei de la 1784-1785, Horea, Cloşca şi Crişan. El a fost realizat din granit de către arhitectul E. Mihălţan şi sculptorul Negrulea.

DSCN2511

DSCN2514

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s